Агрономія

Коли доцільна й ефективна десикація ріпаку

Коли доцільна й ефективна десикація ріпаку

Існують певні універсальні маркери щодо ухвалення рішення про десикацію посівів озимого ріпаку. Це передусім забарвленість насіння на різних ярусах рослини, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Так, якщо у нижньому ярусі рослини до половини насіння ще зелене, а інше вже має коричневе та чорне забарвлення. В середньому ярусі – 10% насіння ще зелене, а 90% – від червоного до коричневого і подекуди чорного. І, нарешті, у верхньому ярусі стручки вже жовті або світло-сірі й майже все насіння має темно-коричневе та чорне забарвлення.

Своєчасно та грамотно здійснена десикація ріпаку в такому разі дасть змогу пришвидшити дозрівання насіння в нижньому та середньому ярусах і водночас не спричинить катастрофічного лускання й осипання насіння у верхньому ярусі рослин.

Однак і поспішати з десикацією не варто, адже передчасно проведена ця технологічна операція, навпаки, може перешкодити дозріванню насіння і навіть знизити його олійність. Якщо ж десикацію озимого ріпаку провести запізно, то через це можна втратити значну частину врожаю внаслідок осипання насіння.

Тут слід зробити важливу ремарку: якщо йдеться про полеглі чи частково полеглі посіви озимого ріпаку, потрібно діяти без зволікань і вносити десикант уже в разі побуріння насіння у верхньому ярусі рослин. Звісно, що залікова маса зібраного насіння буде меншою, але все одно потрібно буде зібрати якомога більше.

Грамотна технологія застосування робочого розчину з десикантом на озимому ріпаку передбачає пріоритетність ранкового внесення. Річ у тім, що в цей час доби стручки на рослинах є еластичнішими, тому на них краще потрапляє робочий розчин.

Мати точні відомості про погоду важливо, бо бажано, щоб протягом 8-10 годин після внесення десиканту не було жодних опадів. Якщо всіх умов буде дотримано, то повна ефективність цієї технологічної операції проявиться за 7-10 днів. І тоді можна буде розпочинати власне збирання врожаю. Оптимально збирати ріпак слід за вологості насіння 12-14%.

Нагадаємо, проведення десикації ріпаку за вологості насіння понад 30% знижує його олійність.