Кліматичні зміни висувають нові вимоги у виборі сортів
Через кліматичні зміни волога поступово і неухильно стає головним лімітаційним чинником у зерновиробництві, тож у сортовій структурі мають переважати посухостійкі сорти пшениці. І мірою просування у напрямку з північного заходу на південний схід площі посівів таких сортів мають зростати.пише журнал The Ukrainian Farmer.
У зв’язку з ліквідацією державних сортодільниць точно оцінити якості сорту стало дуже складно. Рекомендації фірм – оригінаторів сорту можуть бути недостатніми й необ’єктивними. В такому разі слід скористатися даними науково-дослідних установ.
«Особливі застереження мають бути до сортів іноземної селекції. Маючи високу продуктивність, вони незрідка є джерелом завезення в місцеві агроценози шкодочинних хвороб, наприклад, вірусних, карликової сажки», – зазначив кандидат сільськогосподарських наук Олександр Земляний (Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН).
До того ж не слід сліпо копіювати досвід сусідів, навіть позитивний, бо комплекс чинників, що впливають на поведінку сорту, у кожному окремому випадку буде різним, переконаний науковець.
Що нижчий рівень природної родючості ґрунту, то більш метеозалежним є сорт, і тим більшим є ризик застосування іноземних сортів.
За розміщення пшениці після проблемних попередників особливо важливим є використання пластичних вітчизняних сортів із високим рівнем толерантності (терпимості) їх до складних умов вирощування.
«Сьогодні все актуальнішою стає потреба вирощування власного насіння, що дає змогу значно зменшити собівартість продукції та підвищити її конкурентоспроможність. Затрати на вирощування насіння не набагато перевищують такі за вирощування рядового зерна, а рівень рентабельності – набагато вищий, особливо за реалізації його на ринку насіння», – додав Олександр Земляний.
Раніше повідомлялося, які найоптимальніші попередники та строки сівби озимої пшениці.