Іспанські вчені створили альтернативу пестицидам з відходів пивоваріння
Учені з іспанського Інституту сільськогосподарських досліджень і розробок ім. Нейкера Басков створили екологічно чисту суміш відходів сільського господарства і пивоваріння, яка може служити альтернативою пестицидам, пише Intelligent Living.
Коли цукор витягується з ячменю в процесі комерційного пивоваріння, утворюється побічний продукт – пивна дробина. Також після екстракції олії із зібраних рослин ріпаку залишається твердий побічний продукт, відомий як ріпаковий шрот.
Відтак іспанські вчені скомбінували пивну дробину з ріпаковим шротом і свіжим коров’ячим гноєм і внесли цю суміш у грунт, де раніше сільгоспкультурам шкодили нематоди Meloidogyne incognita – черв’яки, що відкладають яйця в коренях рослин, знижуючи здатність коренів засвоювати поживині речовини. І навіть після хімічної фумігації найбільшстійкі паразити вижили.
Натомість після внесення створеної іспанськими вченими суміші в грунт ураженість рослин нематодами була істотно нижчою, ніж на необробленому грунті. Крім того, врожайність обробленої грунту була вищою на 15%.
Цей ефект був викликаний в першу чергу високим вмістом азоту в суміші, що посилює активність корисних мікробів у грунті, знищуючи нематод. Крім того, він розщеплює органічні речовини, такі як гній, що дозволяє більш ефективно використовувати їх в якості добрива.