Агрономія

Генетична стійкість гібридів не може нівелювати всі ризики, – думка

Одна з властивостей гібридів, на яку аграрії звертають увагу при виборі гібридів, це стійкість до тих чи інших шкідників і хвороб. Очевидно, що генетична стійкість гібридів до певних хвороб чи шкідників є важливою, але не завжди зможе нівелювати всі ризики.

Таку думку висловив Микола Федько, генеральний директор НВФГ «Компанія МАЇС».

Він наголосив на важливості технологій вирощування, а також моніторингу інформації про найрозповсюдженіші шкідники чи хвороби кукурудзи в регіоні розташування полів агропідприємства. Адже якщо минулого року на полі не були зафіксовані певні хвороби чи шкідники, то це зовсім не означає, що їх не буде і наступного року.

«Я пригадую 2016 рік, – продовжив пан Микола. – Тоді на Дніпропетровщині величезні площі посівів кукурудзи постраждали від лугового метелика – для більшості фермерів це було дивно і неочікувано».

Він порадив враховувати можливі ризики і заздалегідь спланувати систему захисту насіння і наступних рослин, і не нехтувати будь-яким елементом хімічного чи біологічного захисту, механічного обробітку, сівозміни тощо.

Також у виборі гібрида Микола Федько порадив звертати увагу на його вік.

«Новинки – кращі за попередників, незалежно від того, до якої з наведених груп вони належать, – пояснив він. – Тому моя порада тут проста: пробуйте нові гібриди».

Нагадаємо, науковці визначили стійкі до альтернаріозу гібриди соняшнику.