Агрономія

Фермер розвінчав головний міф щодо технології No-Till

Фермер розвінчав головний міф щодо технології No-Till

Щодо технології No-Till існує багато міфів. Один із них полягає в тому, що буцімто в перший рік чи кілька років після переходу з «класики» на «нуль» знижується урожайність сільгоспкультур.

Як зазначив у своїй колонці на AgroTimes керівник ФГ «Аркадія» Вадим Дробітько (Миколаївська обл.), який уже багато років успішно практикує «нульову» технологію, урожайність справді може знижуватись, але не безпосередньо через відмову від обробітку ґрунту, а через недотримання законів No-Till. Один із них – контроль бур’янів.

«Коли на полі працювали плуги, борони, культиватори, вони приховували ті моменти, які проявляються на No-Till у перший же рік, а саме – кількість насіння та кореневих паростків бур’янів. І якщо перед сівбою їх не проконтролювати, то на полі виникне підвищена забур’яненість і, звісно, урожайність будь-якої культури знизиться»,

– зазначив Вадим Дробітько.

Тому, за його словами, при переході на «нульову» технологію найперше, що потрібно зробити – це дуже уважно підійти до очищення поля і формування системи агрохімічного захисту.

«Саме на цьому етапі багато аграріїв роблять помилки, особливо коли поле нове і ти не знаєш його історію й перелік поширених тут бур’янів. З часом, за 2-3 роки робляться висновки і ці помилки виправляються, але в цілому за правильного підходу на No-Till можна перейти і без втрати врожайності»,

– додав аграрій.

Раніше повідомлялося, як змінюються підходи до обробіту ґрунту в умовах кліматичних змін.