Агрономія

Фермер назвав п'ять чинників підвищення біологічної активності ґрунту

Фермер назвав п'ять чинників підвищення біологічної активності ґрунту

Над оптимізацією виробництва в ТОВ «Володимирівське» на Кіровоградщині почали працювати давно, а за минулий рік це питання ще більше загострилося. У господарстві, зокрема, вважають, що для забезпечення високої продуктивності виробництва в нинішніх умовах треба в першу чергу подбати про біологічну активність ґрунту.

Про це розповів Анатолій Григорчук, співвласник ТОВ «Володимирівське» в ході Всеукраїнського практичного форуму «ДЕНЬ АГРОНОМА. Виростити без міндобрив: реально чи ні?», що нещодавно відбувся у Львові.

За словами аграрія, є п’ять основних чинників підвищення біологічної активності ґрунту:

  • обробіток ґрунту;
  • сидерати;
  • бактеріальні препарати;
  • мінералізація рослинних решток;
  • оптимізація сівозміни.

«Ми відмовилися від обороту пласта ще з 2004 року на всіх площах, але ситуація така, що рано чи пізно всі ми будемо дрейфувати в сторону no-till. В першу чергу через дефіцит кадрів. Можливо, це буде адаптований strip-till, але це теж одне з рішень проблеми», – зазначив Анатолій Григорчук.

Щодо сівозміни, багато аграріїв відмовляються від вирощування пшениці через високу її собівартість, а вона, на думку фермера, обов’язково має бути в сівозміні.

«Ми залишили в сівозміні пшеицю. Більше того, з 2020 року, маючи низькі запаси вологи, ми збільшили площі посівів озимої пшениці в 1,5 раза. Сіємо пшеницю озиму, ріпак озимий, кукурудзу і соняшник», – додав Анатолій Григорчук.

Але як для зони, в який господарює ТОВ «Володимирівське», на переконання аграрія, до сівозміни слід також додати горох та озимий ячмінь.

Нагадаємо, «Володимирське» має власну філософію технології вирощування культур.