Фахівець пояснив, чи є проблеми зі збутом сорго в Україні
Комерційний директор «Адванта Сідз Україна» Юрій Нестеренко стверджує, що українські аграрії повністю реалізували врожай сорго 2023 року, незрідка – відчутно дорожче, аніж зерно кукурудзи.
Вітчизняні фермери із зацікавленістю розглядають перспективу вирощування такої культури як сорго. Втім, на заваді стрімкому розширенню посівних площ під цією культурою найчастіше є відсутність точної інформації щодо того, чи вдасться комфортно реалізувати урожай.
«В Україні сорго – вже давно не є екзотичною культурою. Площі під ним зростають, і нам приємно, що значним чином до цього долучилася саме наша компанія. «Адванта Сідз» посідає одне із чільних місць на світовому ринку сорго і сьогодні ми пропонуємо найширший спектр гібридів цієї культури – від ранніх до середньо-стиглих. Саме наша селекція запропонувала перший у світі ІМІ-гібрид сорго та перші гібриди, що мають генетичну стійкість від шкідників, таких як попелиці Melanaphis sacchari»,
– розповідає Юрій Нестеренко.
За його словами, у світі стабільно зростає попит на сорго та зацікавленість до нього із боку агровиробників та переробників.
«Зокрема, унікальність сорго полягає в тому, що ця культура найкраще пристосована до нинішніх кліматичних змін. Адже сорго витрачає найменшу кількість води у розрахунку на одиницю сухої речовини. Рослини сорго стійко переносять критичні температури вище 38°C та відновлюють нормальну вегетацію – на відміну від більшості інших культур. Тобто, сорго дає змогу знизити ризики за збереження високої врожайності»,
– пояснює комерційний директор «Адванта Сідз Україна».
Причому висока врожайність гібридів сорго стабільно досягається у різних регіонах України.
«Наші гібриди сорго вже декілька років поспіль забезпечують врожайність на рівні 9-10 т/га навіть за дуже посушливих умов, випереджаючи за рентабельністю вирощування соняшник та кукурудзу»,
– зазначає фахівець.
Висока економічна привабливість сорго – ще одна ключова перевага цієї культури.
«Ми бачимо, наприклад, що 10% борошна на ринку США – це продукт переробки зерна сорго. Зерно сорго дедалі активніше використовують європейські тваринники, передусім у свинарстві завдяки його суттєвій поживній цінності та можливості здешевити собівартість продукції. Також вихід спирту після переробки сорго є у 20-30% вищим, аніж у кукурудзи. Таких прикладів можна назвати безліч – ця культура набула особливої привабливості на міжнародних ринках»,
– стверджує Юрій Нестеренко.
Комерційний директор «Адванта Сідз Україна» радить вітчизняним аграріям відкинути усі побоювання щодо ймовірних труднощів із реалізацією врожаю сорго.
«На внутрішньому ринку України із цим видом продукції починає працювати дедалі більше трейдерів. Це як великі, так і середні компанії. Нещодавно до нас звернулися представники відразу трьох зернотрейдингових компаній щодо допомоги у придбанні товарного зерна сорго. Виявилося, що увесь врожай 2023 року вже реалізовано – жодних залишків у фермерів практично немає!»,
– наголошує Юрій Нестеренко.
Показово, що за істотно нижчої собівартості вирощування та більш стабільної врожайності, багатьом фермерам вдалося реалізувати врожай сорго дорожче, аніж кукурудзу.
«Тоді, коли за 1 тонну кукурудзи пропонували 5,5-6 тисяч гривень, ціна сорго становила 7-7,5 тисяч. І це при тому, що сорго фермери вирощували переважно за екстенсивною технологією, використовуючи мінімум добрив та пестицидів»,
– розповідає фахівець.
Юрій Нестеренко наполегливо радить українським фермерам звернути особливу увагу на сорго як на сьогодні найбільш перспективну культуру для вирощування.
«Ми бачимо, що сорго – це культура найближчого майбутнього. Тому ті агровиробники, які вчасно впровадять її на своїх полях, зможуть мати хороший економічний виграш»,
– резюмує Юрій Нестеренко.
Сорго – це культура найближчого майбутнього!