Агрономія

До 80% урожаю залежить від абіотичних чинників, тому треба навчитися їх прогнозувати, - думка

За даними різних досліджень, близько 80% урожаю залежить від абіотичних чинників. Це ті чинники, які складно або неможливо контролювати, зокрема, температурний режим і кількість вологи. Тому слід навчитися передбачити ті умови, які будуть у кожен конкретний рік, аби ухвалювати правильні рішення щодо густоти посіву, способу обробітку ґрунту тощо.

Про це AgroTimes розповів директор з розвитку НВК «Квадрат» Сергій Полянчиков.

«Повинні бути розроблені системи, в тому числі на базі штучного інтелекту, які дадуть змогу, використовуючи наявні погодні дані, змоделювати і спрогнозувати з великою ймовірністю ризик впливу того чи іншого чинника. Маю на увазі технології, які дозволяють задіяти в тому числі системи нечіткої логіки і прогнозування з допомогою систем штучного інтелекту. Ми повинні працювати на випередження», – зазначив Сергій Полянчиков.   

Він також зазначив, що у різні фази розвитку рослин можна так чи інакше вплинути на подальший процес її росту. Так, починаючи з фази проростання насіння, можна вплинути на польову схожість рослин та ранній розвиток кореневої системи тощо.

«Найвищий ризик втрати врожайності виникає у період переходу від вегетативної до репродуктивної фази розвитку рослини. У цей період важливо запобігти абортації, адже рослини, які відстають у розвитку, можуть не наздогнати сусідів і стати для них бур’янами», – зазначив Сергій Полянчиков.   

За словами експерта, під час фази наливу зерна є змога підвищити масу тисячі насінин, і всі дії повинні бути направлені на це.