До 2050 року урожайність основних культур у світі знизиться на 10%, – прогноз
Згідно з дослідженням, опублікованим у Journal of Environmental Economics and Management, кліматичні зміни збільшать екстремальну спеку і зменшать кількість опадів в основних регіонах вирощування сільськогосподарських культур, що вплине на сільськогосподарське виробництво.
За прогнозами вчених, незворотне потепління клімату може спровокувати зниження світової врожайності основних сільськогосподарських культур: до 2050 року на 10%, а до кінця 21 століття – на 25%. Тому однією з основних цілей для запобігання глобальним втратам урожаю є своєрідна адаптація АПК всіх країн до мінливих умов навколишнього середовища.
«У глобальному масштабі здатність фермерів адаптуватися до негативного впливу кліматичних змін протягом тривалого періоду часу може бути обмежена. Навіть у США, що вважаються одним зі світових лідерів впровадження сільськогосподарських технологій, фермерам знадобилося кілька десятиліть, щоб хоча б трохи компенсувати несприятливий вплив екстремальної спеки на врожайність кукурудзи і сої», – зазначив Ян Сью Вінг, провідний автор дослідження (Бостонський Університет)
Автори дослідження аналізують всесвітню вразливість чотирьох культур (кукурудза, рис, соя і пшениця), на які припадає 75% глобального споживання, до майбутніх змін температури і режиму опадів, викликаних зміною клімату.
«Ми використовували статистичні моделі, засновані на глобальній базі даних з прив’язкою до показників історичної врожайності сільськогосподарських культур, температури і кількості опадів. Це було необхідно для того, щоб встановити, яка відповідна реакція у конкретних культур піде в результаті впливу тепла і вологи протягом вегетаційного періоду і виділити два типи адаптації цих культур. Перший тип адаптації – це стратегічні рішення фермера в разі виникнення будь-яких короткочасних погодних коливань, а другий тип адаптації – довгострокові зміни клімату протягом декількох років», – сказав Малкольм Мистри, співавтор дослідження.
Короткострокова стратегія вироблена фактично у кожного фермера і полягає в збільшенні обсягів зрошення культури або коригування дози внесених добрив, якщо того вимагає ситуація.
Для довгострокової стратегії потрібна більш складна робота зі збільшення врожайності і адаптування культур до нових умов: вибір на користь посухостійких сортів і гібридів, впровадження нових сільськогосподарських технологій, інвестування в сільськогосподарську техніку.
Нагадаємо, кліматичні зміни посилюють вплив шкідливих організмів на сільгоспкультури.