Для виготовлення вермикомпосту найкраще підходить коров’ячий гній, – досвід
У ПСП ім. Т. Г. Шевченка, що входить до складу «Аснова Холдинг» і займається органічним землеробством у Київській області, як сировину для виготовлення вермикомпосту використовують коров’ячий гній від тваринницьких ферм.
Про це журналу The Ukrainian Farmer повідомив Володимир Метельський, генеральний директор ПСП ім. Т. Г. Шевченка.
«Коров’ячий гній є найкращим для для виготовлення вермикомпосту, – зазначив він. – Наприклад, у свинячого гною інший рН через різність у будові системи травлення тварин».
Свого часу для виготовлення вермикомпосту придбали близько 1,5 тис. сімей хробаків-«старателів», яких на теплий період року поселяють у бурти з гноєм заввишки 50–80 см.
«У хробаків-«старателів» дещо менша продуктивність проти інших видів, але для нас не менш важливим критерієм вибору була здатність хробаків зимувати без втрат», – зауважив Володимир Метельський.
Завдяки цій властивості підприємству не доводиться їх купувати щосезону, а тільки створювати належні умови для перезимівлі, нарощувати кількість і, відповідно, обсяги виробництва вермикомпосту.
Минулого року підприємство виробило близько 1,5 тис. тонн вермикомпосту, який пройшов перевірку сертифікаційного органу.
Нагадаємо, для вермикомпостування на зиму варто створювати маточне поголів’я черв’яка.