Через пошкодження клопом шкідлива черепашка зменшується вміст клейковини в зерні
За пошкодження клопом шкідлива черепашка вміст білків клейковини в зерні зменшується до 69% проти 88% у нормальному зерні.
Це пов’язано з гальмуванням синтезу білків і насамперед глютеніну: його вчетверо менше, ніж у нормальному зерні.
Установлено, що в зерні, пошкодженому клопом-черепашкою, протеолітична активність збільшується в 3,5 раза і в 1,5 раза підвищується вміст вільних амінокислот.
Під впливом ферментів порушується співвідношення двох білкових компонентів – гліадину й глютеніну. Саме вони впливають на якість клейковини: зі збільшенням умісту гліадину збільшується розтяжність, а за надлишкового вмісту глютеніну клейковина стає слабозв’язаною, короткорозривною.
За значного пошкодження зерна клопом шкідливою черепашкою знижується пружність клейковини й підвищується її еластичність (показник ВДК становить понад 100 одиниць), вона стає липкою й набуває сірого або темно-сірого забарвлення.
Додати коментар