За кілька років багато компаній перейдуть на гібриди соняшнику з високим умістом олеїнової кислоти, - думка
Через 4-5 років більшість компаній перейдуть на вирощування гібридів соняшнику із вищим умістом олеїнової кислоти.
Таку думку висловив керівник ТОВ «Еліта» Григорій Чорнорибченко в в ході конференції «День Агронома».
«Така тенденція пояснюється тим, що олеїнова кислота не окисляється при взаємодії з металом, тому її використовують для консервування в жестяних банках. Наразі для цього використовують переважно оливкову олію, бо там найвищий вміст цієї кислоти. Але є сорти насіння соняшнику з високим її вмістом. Оскільки соняшникова олія набагато дешевша і корисна для людини, попит на такі гібриди зростатиме», – зауважив Григорій Чорнорибченко.
Також він додав, що продуктивність гібридів соняшнику слід рахувати не урожайністю, а виходом олії з гектара.
«Якщо ми беремо для прикладу соняшник з урожайністю 3 т/га і вмістом олії 45%, і соняшник з нижчою врожайність і вмістом олії 55%, то економічний ефект від вирощування одного й іншого фактично корелюється, адже багато компаній-переробників сьогодні доплачують за вищий вміст олії», – зазначив Григорій Чорнорибченко.
Нагадаємо, за високих температур вміст олії в насінні соняшнику зменшується на 3-6%. Раніше було названо два головні критерії у виборі гібридів соняшнику.