Неякісне подрібнення соломи спричиняє зниження врожаю ріпаку
Причиною зниження врожаю ріпаку може стати неякісне подрібнення соломи після збирання зернових культур, нерівномірне розподілення й погане загортання в ґрунт.
Про це AgroTimes розповів Петро Черкас, головний агроном ПАФ «Білий Стік» (Львівська область).
«Великі частки соломи в ґрунті формують повітряні порожнечі, що призводить до погіршення «щеплення» з ґрунтом і проростання насіння, а надалі — витягування рослин і їх ослаблення», — пояснив він.
Погано загорнута солома спричиняє нерівномірні сходи.
Крім того, це призводить до додаткових витрат на внесення азотних добрив під сівбу, адже мікроорганізми, які беруть участь у розкладанні соломи, збільшують поглинання азоту з ґрунту.
Задля удосконалення обробітку ґрунту господарство має дисковий лущильник Horsch Joker RT. Після збирання врожаю: за першого разу рештки загортають на глибину 5 см, щоб спровокувати ріст падалиці, а за другого — на 12–15 см.
Після лущення стерні та передпосівного обробітку ґрунту на найглибшу глибину на поле пускають посівний комплекс Pöttinger. Агрегат обладнано двома рядами дисків, які розпушують ґрунт, далі за ними розташовані притискні колеса та сошники.
Нагадаємо, загущення посівів озимого ріпаку погіршує його зимостійкість.