З чого починається сертифікація за стандартом GLOBALG.A.P.
Процес сертифікації виробництва за стандартом GLOBALG.A.P. починається з того, що в господарство приїздить консультант і проводить первинну оцінку. Це потрібно, аби чітко зрозуміти, що на підприємстві вже зроблено, а що ще треба доробити.
Про це розповіла консультант із сертифікації виробництва за стандартом GLOBALG.A.P. Ніна Дмитраш, пише журнал «Садівництво по-українськи».
«Оцінюється наявність документації, умови для персоналу, раціональне водокористування, правильність поводження з пестицидами. Наприклад, чи є склад засобів захисту рослин, який він, чи відповідає всім вимогам, – пояснила вона. – Також дуже важливим є технічний і технологічний рівень підприємства».
Загалом контрольних точок 221: основні, другорядні й рекомендаційні. Більшість основних точок стосуються саме використання засобів захисту рослин, підкреслила Ніна Дмитраш.
За результатами візиту консультант пише рекомендації: що потрібно зробити по кожній із контрольних точок. Підприємство має ухвалити рішення.
«Якщо для втілення рекомендацій є фінансові й фізичні ресурси, інколи достатньо трьох-чотирьох місяців інтенсивної роботи, – зазначила консультант. – Є господарства, в яких належно ведеться документація, наявні дозволи на водокористування й угоди на утилізацію відходів, дотримуються норми охорони праці й можна відстежити походження продукції».
Якщо підприємство потужне й укомплектоване спеціалістами, йому легше пройти сертифікацію, додала Ніна Дмитраш. Коли ж це – невелике фермерське господарство, в якому директор – одночасно й агроном, й інженер-механік, й інженер із охорони праці, тоді дещо складніше.
Довідка
Станом на 2018 рік за стандартом GLOBALG.A.P. в Україні було сертифіковано 42 агрокомпанії.
Додати коментар