Які чинники впливатимуть на світовий ринок пшениці та кукурудзи у перспективі

В середньо- та довгостроковій перспективі світовий ринок пшениці й кукурудзи перебуватиме під впливом поєднання підвищення попиту, кліматичних змін й інноваційних рішень у галузі сільського господарства. Тому буде досить складно спрогнозувати, як поєднання вказаних чинників впливатиме на світові ціни.
Про це у своїй статті для журналу The Ukrainian Farmer розповів канд. економ. наук, експерт-дорадник з аудиту, економіки та управління підприємствами Юрій Кернасюк.
За його словами, є певні припущення щодо інновацій у науковій селекції, які можуть потенційно кардинально змінити аграрний ринок і ціноутворення.
«Зокрема, слід очікувати на суттєві зміни на глобальному ринку зернових культур у найближчі 5–10 років із появою нових сортів пшениці та гібридів кукурудзи з генетичним потенціалом забезпечення середньої продуктивності 10–15 т/га, які завдяки вищій посухостійкості й адаптивності до кліматичних змін суттєво впливатимуть на пропозицію та стійкість світової ціни», – зауважив Юрій Кернасюк.
Нагадаємо, кукурудза стала найбільш експортованим з України товаром.