В України можуть виникнути певні складнощі із борошномельними сортами пшениці
Наразі лідером серед експортерів українського зерна є Іспанія й Туреччина.
Про це у своїй колонці для АgroТimes розповів СЕО Agro Marketing Agency Святослав Ткаченко.
За його словами, Китай у загальній структурі експорту української агропродукції обіймає четверте місце.
«Проте усі розуміють, що Іспанія по суті є перевалювальним пунктом – далі збіжжя йде до інших країн. Також не є новиною те, що Туреччина, купуючи українську пшеницю, переробляє її на борошно й вже готову продукцію постачає до інших країн світу. Не дарма ж Анкара є лідером серед експортерів борошна у світі. Тому в України можуть виникнути певні складнощі із борошномельними сортами пшениці. Адже з року в рік якість збіжжя знижується й тільки біля 30% пшениці 2-3 класів підходить для виробництва борошна. Натомість Україна багато експортує продовольчої пшениці. Тому нашим борошномелам та хлібопекам знову доведеться вигадувати, як виготовити продукцію більш-менш належної якості», – зауважив Святослав Ткаченко.
Він додав, що також можуть виникнути невеликі проблеми із житом, якого також з року в рік сіють все менше.
Нагадаємо, італійський кооператив випікатиме бездріжжовий хліб з зерна, зібраного на Львівщині.