В межах сегмента фуражного зерна перспектив достатньо мало, - думка
У структурі виробництва української пшениці превалює фуражна пшениця з низьким умістом протеїну. Якщо кон’юнктура ринку фуражного зерна, де кукурудза обіймає основну частку, переживатиме складні часи, не варто розраховувати на хороші ціни.
Про це в своїй статті у журналі The Ukrainian Farmer розповів комерційний директор компанія Spike Brokers Олександр Соловей.
«Доволі показовою є Європа — найеластичніший ринок збуту фуражного зерна. Там завжди ціна фуражного зерна завжди прив’язана до вартості кукурудзи. Чесний спред у межах 8–10 євро/т між фуражною пшеницею за кукурудзою функціонує задля збереження технологій, виробництва комбікормів. Якщо фуражна пшениця стає дорожчою за кукурудзу на понад 10 євро, перестають її купувати, віддаючи перевагу зерновій», – зауважив Олександр Соловей.
За його словами, наразі премія між фуражним і продовольчим зерном сягає до 25 дол./т. Це сигналізує про те, що в межах сегмента фуражного зерна перспектив достатньо мало.
Нагадаємо, зниження цін на фуражну пшеницю починає впливати на продовольчу.