Агромаркет

Уряд має намір зробити обов'язковою фортифікацію продуктів харчування

Уряд має намір зробити обов'язковою фортифікацію продуктів харчування

Кабінет міністрів України має намір ухвалити Порядок фортифікації харчових продуктів. У разі прийняття документу вітамінізація продуктів харчування стане обов’язковою для усіх виробників.

Про це повідомляє пресслужба ЄБА.

В Асоціації пояснили: 13 березня 2024 року на офіційному веб-сайті МОЗ для публічного обговорення був опублікований проєкт КМУ щодо Порядку фортифікації харчових продуктів.

Для розуміння, фортифікація – це добавлення (насичення) продуктів харчування вітамінами. 

Так, проєктом Постанови планується визначення рівнів споживання окремих харчових продуктів, до яких можуть бути додані вітаміни та/або мінеральні речовини. Порядок фортифікації харчових продуктів, який пропонується затвердити, визначає підстави та процедуру запровадження обов’язкової фортифікації харчових продуктів окремими вітамінами та/або мінеральними речовинами. Окрім того, проєктом Порядку передбачено, що обов’язкова фортифікація харчових продуктів операторами ринку запроваджується Кабінетом Міністрів України шляхом видання розпорядження відповідно до цього Порядку. Тож, передбачається, що фортифікація може стати обов’язковою для всіх виробників.

У свою чергу представники бізнесу зауважують, що запровадження фортифікації харчових продуктів потребує серйозних інвестицій у модернізацію виробничих ліній. Це може створити значні фінансові труднощі для компаній та галузі харчової промисловості, які і так зазнають значних втрат під час воєнного часу. У зв’язку з чим існує ризик, що не всі суб’єкти господарювання харчової галузі зможуть модернізувати свої виробничі потужності для впровадження фортифікації продуктів, особливо зараз, і так в непростий для бізнесу час. Оскільки це потребує переформатування та зміни обладнання на заводах, оновлення рецептур, зміни етикеток, тощо.

Як наслідок, неможливість виконання встановлених вимог може призвести до таких негативних наслідків як закриття підприємств, втрата робочих місць, збитки для галузі та зменшення сплати податків до державного бюджету. Додатково, це може спричинити зростання цін на продукцію та відобразитися на фінансовому становищі кінцевого споживача. 

Більше того, запровадження обов’язкової фортифікації деяких продуктів, що виробляються на території України, потенційно може призвести до втрати зовнішніх ринків, де існує попит на нефортифіковану продукцію, а також до необґрунтованого фінансового навантаження не тільки на суб’єктів господарювання, а й на споживачів. 

Нагадаємо, USAID співфінансує 11 проєктів з вітамінізації борошна.