Україна зберігає можливості експорту до ЄС чутливих категорій агропродукції та відкриває для них нові ринки

Україні вдалося зберегти обсяги експорту до ЄС на рівні 2024 року та узгодити передбачувані правила на майбутнє.
Про це на своїй Фейсбук-сторінці повідомила перша віце-прем’єрка Юлія Свириденко, коментуючи оновлену Угоду про вільну торгівлю між Україною та ЄС.
Вона акцентувала, що більшість квот, які у 2021 році були обмеженням, тепер збільшені:
- мед до 583%;
- цукор до 500%;
- мʼясо птиці до 133%;
- пшениця до 130%.
- оброблений крохмаль, крупи, перероблені зернові до 150–500%.
За словами чиновниці, у десятках категорій квоти вже відповідають або перевищують обсяги фактичного експорту. Без змін — лише 4 квоти, які майже не використовувалися.
«Навіть у категоріях, які залишаються чутливими, ми зберігаємо можливості експорту або відкриваємо нові ринки», – зауважила Юлія Свириденко.
Наприклад:
– кукурудза — експортується безмитно, квота в 1 млн тонн не обмежує 14 млн тонн фактичного експорту;
– пшениця — понад 5 млн тонн підуть на ринки Азії та Африки. ЄС надає торгове фінансування, щоб підтримати цю переорієнтацію;
– ячмінь — частина обсягів переорієнтується на Близький Схід;
– яйця — діє СОТ-квота у 115 тис. тонн, тому квота ЄС у 18 тис. тонн — це лише економія на миті (до 1,8 млн євро щороку);
– мед — економія на миті становить до 8,6 млн євро щороку.
«У найбільш складних позиціях (птиця, цукор, сік) шкоду мінімізовано — завдяки глобальним квотам, альтернативним ринкам і перспективі перегляду. Для продукції з доданою вартістю ми залишаємо найбільш сприятливі умови на ринку ЄС. Це сигнал для бізнесу: саме зараз варто інвестувати у глибшу переробку й модернізацію», – підсумувала перша віце-прем’єрка.
Раніше ми писали, на яку українську агропродукцію ЄС збільшив обсяги квот.