Агромаркет

Україна встановила рекорд вартості експорту органічної продукції

Україна встановила рекорд вартості експорту органічної продукції

Згідно останніх наявних даних галузевого звіту «Тhe World of Organic Agriculture 2024» щодо розвитку світового органічного ринку в 2022 році, наша країна оновила максимальний показник експорту. Незважаючи на повномасштабне російське вторгнення, Україна досягла найбільшої вартості експорту органічної агропродовольчої продукції на суму 208 млн євро, перевищивши попередній пік 2021 року, який становив 188 млн євро.

Про це повідомляє пресслужба Української асоціації аграрного експорту.  

Інформація Європейської Комісії свідчить, що наша країна покращила свої позиції на ринку Євросоюзу. За підсумками 2022 року Україна посіла третє місце в рейтингу країн-постачальників органічного продовольства з кількісним  обсягом у 219 тис. т; тоді як у 2021 році ми, відповідно, посідали п’яте місце та експортували 189 тис. т продукції.

Наша країна традиційно стала першою за продажами до ЄС органічних зернових культур (без пшениці та рису) – 93 тис. т. Також Україна лідирувала в експорті на ринки ЄС олійних (за винятком сої) – 20 тис. т, посіла друге місце в рейтингу постачальників фруктів (без цитрусових і тропічних) – 16 тис. т, а також соєвих бобів – майже 31 тис. т, стала третьою в сегменті макухи – 14 тис. т. Крім того, здійснювався продаж деяких товарів з доданою вартістю, зокрема рослинних олій (8 тис. т), фруктових соків (5 тис. т), продукції борошномельної промисловості (3 тис. т).

Натомість до Сполучених Штатів Україна експортувала 54  тис. т органічної продукції, весь обсяг якої склали олійні культури.

В Асоціації нагадали, що у 2022 році світовий органічний ринок знаходився під впливом найвищих в історії цін на продовольство, тому в Євросоюзі дещо скорочували імпортні закупівлі. Однак вже у 2023 році спостерігались тенденції відновлення його попередніх показників. Для України органічна продукція є напрямком, який диверсифікує існуючий агропродовольчий експорт меншими кількісними обсягами продажів.     

Раніше фермерка поділилася досвідом органічної сертифікації фундука.