У ЄС прогнозують поступове скорочення імпорту цукру до 1 млн тонн
Імпорт цукру у країни Європейського Союзу до 2035 року повільно скорочуватиметься до 1 млн тонн.
Про це йдеться у «Прогнозі розвитку сільського господарства ЄС на 2024-2035 роки», підготовленому Європейською комісією.
У ЄК прогнозується, що до 2035 року у країнах Співдружності виробництво цукру повільно скорочуватиметься через зменшення врожайності та площ цукрових буряків. Очікується, що споживання цукру поступово скорочуватиметься через перехід споживачів на дієти з меншим споживанням цукру, особливо через зменшення високого вмісту цукру в харчових продуктах.
«Хоча ЄС, за прогнозами, буде нетто-імпортером цукру протягом більшості років, його залежність від імпорту, ймовірно, зменшиться», – зауважили у Єврокомісії.
Після рекордного зростання цін на цукор у 2023 році цукровий буряк ЄС
площа досягла 6-річного максимуму в 2024/25 рр. – понад 1,6 млн га.
З урахуванням зниження цін на цукор, у ЄС прогнозують повільне скорочення посівних площ під солодкими коренями до 1,44 млн га до 2035 року.
У ЄК очікують, що врожайність цукрових буряків буде повільно знижуватися через негативні погодні явища та знижену доступність до засобів захисту рослин. До 2035 року у ЄС прогнозується стабілізація середньої врожайності цукрових буряків на рівні 72 т/га.
«У результаті зміни площі та врожайності виробництво цукру в ЄС, за прогнозами, залишатиметься відносно стабільним, знижуючись в середньому з 15,4 млн т у 2022-2024 рр. до 15,3 млн т у 2035 р», – додають у ЄК.
Очікується, що виробництво ізоглюкози в ЄС також зміниться
незначно на 0,5 млн т протягом усього прогнозного періоду.
Також у Єврокомісії прогнозують щорічне зменшення споживання цукру в ЄС на 0,2 %. Планується, що у 2035 році воно досягне 15,3 млн т.
«Очікується, що імпорт цукру повільно скорочуватиметься до 1 млн т до кінця прогнозного періоду», – уточнили у ЄК.
Нагадаємо, Україна експортує рекордну кількість цукру.