У 2020 році прогнозується збільшення врожаю тих культур, які торік відновили свою прибутковість
За прогнозом науковців Інституту аграрної економіки, у 2020 році врожай гороху перевищить показник минулого року на 20 % і складе 687,4 тис. тонн, а виробництво гречки зросте на 13,3 % – до 96,4 тис. тонн.
Про це повідомив директор ННЦ «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко.
За його словами, серед продукції зернової групи також прогнозується збільшення врожаю жита – до 355,4 тис. тонн (+6,7%), а ярої пшениці – до 696,8 тис. тонн (+5,3%). Практично на рівні 2019 року збережеться виробництво рису – 54,5 тис. тонн, тобто на 0,2% менше минулого року.
Прогнозується збільшення врожаю тих культур, які торік відновили свою прибутковість, пояснив Юрій Лупенко.
За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, торік рентабельність виробництва гороху склала 12,2%, тоді як у 2018 році ця культура була збитковою (рентабельність (-5,4%). Аналогічна ситуація і щодо гречки, рентабельність якої минулого року склала 6,5% проти (-17,2%) у 2018 році. Рентабельність виробництва жита сягнула у 2019 році рекордних 43,2% проти (-2,2%) у попередньому році, нагадав експерт.
«Щодо решти зернових культур – прогнозується зменшення обсягів врожаю. В цілому зменшення виробництва зернових культур прогнозується на рівні 7,7 млн тонн, що на 10,3% менше, ніж у 2019 році. Втім, обсяги врожаю – 67,3 млн тонн – стануть третім результатом за всю історію України і суттєво не вплинуть на насичення внутрішнього ринку», – підсумував Юрій Лупенко.
Додати коментар