Розвиток переробки на базі агрохолдингів призведе до зменшення пропозиції сировини на ринку

Розвиток переробного напрямку великих компаній призведе до того, що підприємства без власного земельного банку дедалі більше стикатимуться із браком сировини. Адже ринок недоотримуватиме пропозицію зерна від тих гравців, які побудували переробні підприємства.
Про це в своїй колонці для Аgrotimes розповів комерційний директор компанії Spike Brokers Олександр Соловей.
Він нагадав, що завод з переробки пшениці на Черкащині «Перший Млин» був створений на базі агропідприємства «Урочище Журавське». Переробні потужності вже довели власникам свою ефективність в диверсифікації бізнесів та стабільність. Крім того, «Західний Буг» будує млин потужністю до 150 тисяч тонн на рік і макаронну фабрику за західній Україні. Сюди можна віднести також аналогічний проект – завод «Зернарі» на Кіровоградщині.
«Питання забезпеченості зерном цих потужностей у агрокомпаній компаній не виникатиме. Тож, скоріш за все, вирощена там продукція прямуватиме на експорт по залишковому принципу», – зауважив Олександр Соловей.
На його думку, зростання переробних потужностей на базі агропідприємств посилюватиме конкуренцію й ринок зазнаватиме дедалі більше структурних змін.
Нагадаємо, внутрішнє споживання виявилось «темною конячкою» для експортерів.