Овочі в Україні за рік подешевшали майже на 40%, а фрукти та ягоди подорожчали вдвічі, - Держстат
З початку 2020 року середні ціни на овочі, реалізовані вітчизняними підприємствами, зросли на 22,7%. Втім, порівняно з аналогічним періодом 2019-го, їх вартість впала майже на 40%.
Про це свідчать дані Державної служби статистики.
Якщо у січні цього року їхня середня вартість по Україні становила 6,639 тис. грн/тонна (без ПДВ, дотацій, транспортних, експедиційних та накладних витрат), то вже за підсумками березня вона зросла до 8,149 тис. грн/тонна. Разом з тим, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, середня вартість овочів знизилась майже на 40% – за січень-березень 2019 року вона становила 13,143 тис. грн/тонна.
Середня ціна реалізації картоплі за січень-березень цього року становила 5,530 тис. грн/тонна, тоді як у січні – 6,354 грн/тонна. А в січні-березні 2019-го – 5,026 тис. грн/тонна, на 9,2% менше, ніж торік.
Істотно подешевшали також культури плодові та ягідні – з 10,079 тис. грн/тонна у січні 2020 року до 9,379 тис. грн/тонна саном на кінець березня. Разом з тим це вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року, коли середня ціна на цю продукцію була на рівні 4,637 тис. грн/тонна.
Додати коментар