Опубліковано неофіційний переклад Європейської стратегії «Від ферми до виделки»
Інформаційний центр «Зелене досьє» поширив неофіційний переклад Стратегії “Від ферми до виделки” (https://organicinfo.ua/wp-content/uploads/2020/08/EU_-Farm-to-Fork-Strategy_UA_fin.pdf), яка була оприлюднена 20-го травня Європейською Комісією. Переклад було здійснено в рамках проекту ЄС «Підтримка впровадження сільськогосподарської та продовольчої політики в Україні» (SAFPI).
Автори Стратегії прогнозують, що ринок органічної їжі продовжуватиме зростати, а органічне виробництво потребує подальшого просування. Передбачається, що Європейська Комісія висуне План дій з питань органічного виробництва. Це допоможе державам-членам стимулювати як пропозицію, так і попит на органічну продукцію, забезпечить довіру споживачів та підвищить попит за допомогою рекламних кампаній та зелених державних закупівель. Цей підхід допоможе досягти мети щонайменше 25% сільськогосподарських земель ЄС під органічним землеробством до 2030 року та значного збільшення органічної аквакультури.
Крім того, нові «еко-схеми» запропонують основний потік фінансування для підвищення стійких практик, таких як точне землеробство, агроекологія (включаючи органічне землеробство), вуглеводство та агролісомеліорація. Держави-члени та Комісія повинні будуть забезпечити належний ресурс та реалізацію у Стратегічних планах. Комісія підтримає запровадження мінімального обмеженого бюджету для екологічних схем.
Особлива увага буде приділена заходам щодо зменшення загального обсягу продажів антимікробних препаратів для вирощених тварин та аквакультури на 50% до 2030 року. Нові Регламенти про ветеринарні лікарські засоби та медикаментозні корми передбачають широкий спектр заходів для досягнення цієї мети та просування ідеї про здоров’я. Така увага до питання пов’язана з тим, що антимікробна резистентність, пов’язана із надмірним та нераціональним використанням антимікробних препаратів у охороні тварин та людини, призводить до смерті 33000 людей у ЄС/ЄЕП щороку та значних витрат на охорону здоров’я. (джерело даних –– Cassini et al., (2019) «Атрибутизація смертності та інвалідності, спричинених інфекціями антибіотикорезистентними бактеріями в ЄС та Європейському економічному просторі у 2015 році: аналіз моделювання на рівні населення», Lancet Infect Dis. Вип.19, випуск 1, стор 55-56).
Ще одна точка особливої уваги –– зменшення викиду парникових газів. Зазначається, що 10,3% викидів парникових газів у ЄС припадає на сільське господарство, а майже 70% з них – на тваринництво. Вони складаються з парникових газів, що не містять CO2 (метану та оксиду азоту). Крім того, 68% загальної площі сільськогосподарських угідь використовується для тваринництва. Для сприяння зменшенню впливу тваринництва на навколишнє середовище та клімат, уникненню витоку вуглецю через імпорт та задля підтримки поточного переходу до більш сталого тваринництва Комісія сприятиме виведенню на ринок стійких та інноваційних кормових добавок.