Більшість українських ринків збуту цукру зайняв російський продукт
У квітні цього року українські виробники експортували 9,1 тис. тонн цукру, що більш ніж удвічі менше, ніж попереднього місяця, коли цієї продукції було поставлено на 19,6 тис. тонн.
Про це повідомляє прес-служба НАЦУ «Укрцукор». «У кінці березня ми спостерігали певне пожвавлення на Лондонській біржі, – пояснив аналітик НАЦУ «Укрцукор» Назар Михайловин. – У результаті, попит на український цукор дещо зріс, і виробники змогли поставити на зовнішні ринки майже 20 тис. тонн цукру в ті країни, куди ми експортували раніше рік-два тому: Лівія (7 тис. тонн), Туреччина (4,8 тис. тонн), Палестина (3,7 тис. тонн). Уже в квітні світова кон’юнктура, епідемія COVID-19 і зміна курсу валют створила несприятливі умови для українських виробників, тому за квітень ми знову повернулись до звичних об’ємів за місяць – 9,1 тис. тонн».
За його словами, у квітні географія поставок майже не змінилась: Туреччина – 5,7 тис. тонн, Лівія – 0,8 тис. тонн і Молдова та Румунія по 0,6 тис. тонн. За вісім місяців поточного МР українські виробники експортували 76,4 тис. тонн цукру, що майже в 4 рази менше, ніж за аналогічний період минулого року.
«Це досить прогнозований показник, оскільки більшість «наших» ринків зайняв російський цукор. Внутрішнє перевиробництво і зручна логістика до країн Середньої Азії роблять його більш вигідним. Відтак, наприклад, Узбекистан зняв мито на доставку цукру, але ціна українського виробника вища, ніж російського, саме через витрати на транспортування. Тому, враховуючи всі ці фактори, ми очікуємо 120 тис. тонн експортованого цукру за результатами 2019/2020 МР, хоча на початок року експортний потенціал оцінювався в понад 300 тис. тонн», – підсумував аналітик.
Нагадаємо, виручка від експорту цукру за чотири місяці скоротилася на 60%.
Додати коментар