Овочі-Ягоди-Сад

Сіянці кісточкових висівають під зиму

Сіянці кісточкових висівають під зиму

Підзимовий висів насіння підщеп кісточкових культур дає кращу схожість, ніж штучна стратифікаціія, а витрат і клопоту значно менше.

Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи».  

«Насіння слід належно підготувати до проростання. Ідеться про правильні умови та тривалість стратифікації (вплив низьких позитивних температур до +5 °C, режими вологості повітря тощо), – пише Наталія Шевчук з Національного університету біоресурсів і природокористування України. –  У багатьох розсадниках практикують підзимовий висів насіння, коли ці процеси регулює природа. У роки з теплими зимами, а такі трапляються усе частіше, схожість насіння зазвичай краща, аніж після штучної стратифікації, а витрат і клопоту значно менше». 

Від заготівлі до посіву насіння більшості підщеп зберігають у повітряно-сухому стані. Винятком є вишнево-черешнева група з відносно довгим періодом стратифікації —150–180 днів. 

«Насіння магалебки, вишні, черешні краще заготовляти мокрим способом (відмивати), а після очищення не висушувати, а закладати на часткову стратифікацію. Протягом кількох місяців, які залишаються до сівби, перемішане з великозернистим піском насіння утримують у холодильнику або підвалі, періодично перемішуючи і зволожуючи», – рекомендує авторка. 

За словами вченої, добру схожість насіння забезпечує літня сівба, коли насіння вилучають відразу після збору плодів і висівають у шкілку. Можна висівати й цілі плоди. Таким чином уникають потреби в частковій стратифікації і зберіганні насіння.

Читайте також: Названо переваги та недоліки підщеп для сливової групи