Агрономія

Через зміни клімату СФГ «Лінея» на Вінниччині переходить на вітчизняні сорти

В господарстві «Лінея» на Вінниччині будуть коригувати технологію вирощування культур відповідно до зміни клімату. Зокрема, через посуху планують переходити на сорти вітчизняної селекції та робити акцент на стійких до посухи культурах.

Про це AgroTimes розповів Іван Горпинюк, директор СФГ «Лінея» (Вінницька обл.)

«У першу чергу в новому сезоні ми підбиратимемо посухостійкі гібриди, а щодо пшениці, мабуть, будемо переходити на нові вітчизняні сорти, що звикли до наших кліматичних умов. Торік ми посіяли високопродуктивні німецькі сорти і вони підвели, бо не було вологи. А для них необхідна добра вологозабезпеченість», – зазначає фермер. 

Так, за його словами, найголовніше в новому році – це достатнє забезпечення ґрунту вологою.

«Ставки попересихали, і криниці в людей також, тому що не вистачає ґрунтових вод і мало опадів. Через брак вологи ми почали більше робити акцент на сою. Втім, у нашому регіоні ще гріх жалітися. За дотримання технології ми ще можемо виростити хороший урожай, можливо, менший від запланованого, але не критично», – додає Іван Горпинюк.

Нагадаємо, в умовах посухи СФГ «Лінея» на Вінниччині робить акцент на сої. Як повідомлялося, технологію вирощування соняшнику ФГ «Зозуля» коригує відповідно до зміни клімату. Крім того, строки сівби озимої пшениці на Вінничині змістилися на три тижні через зміни клімату.