Агромаркет

Експорт халяльної курятини з України за рік зріс на 55%

Обсяги експорту української халяльної курятини за рік зросли на 55%.

Про це, посилаючись на аналітику  Української Асоціації Халяль Індустрії «Укрхаляль», АgroТimes повідомила директорка Центру сертифікації “Халяль Глобал Юкрейн”, членкиня Української Асоціації Халяль Індустрії “Укрхаляль” Вікторія Нестеренко.

Аналізуючи результати 2020 року, вона нагадала про спалах грипу птиці H5N1 на Вінниччині на початку року, через який тимчасово припинився експорт з України до ЄС, Саудівської Аравії та інших країн Близького Сходу. Проте вже на початку березня 2020-го торгівлю було відновлено.

«У зв’язку з пандемією Covid-19 деякі країни арабського світу, такі як Оман, Лівія та Центральноафриканська Республіка час від часу зупиняли імпорт товарів у зв’язку з тим, що більша частина продуктових мереж та дрібних магазинів не працювали, а декілька країн Африки взагалі були змушені відмовитися від закупівель українського халяльного м’яса», – зауважила Вікторія Нестеренко.

Тим не менше, за даними експертки, деяким українським виробникам м’яса курятини вдалося збільшити обсяги експорту в країни Африки та Близького Сходу у порівнянні із показниками 2019 року.

Лідерами з експорту стали агрохолдинг «Миронівський Хлібопродукт» і «Птахокомплекс Дніпровський», виробництва яких сертифіковані за Халяль-стандартами, які підтверджують якість

«Загалом халяльну курятину українського виробництва імпортують майже 50 країн світу», – підсумувала Вікторія Нестеренко.

Нагадаємо, у Саудівській Аравії змінюється сертифікація халяль для експорту червоного м’яса та м’яса птиці.