Агрономія

Вчені змоделювали наслідки майбутніх кліматичних змін у різних частинах Землі

Майбутні зміни клімату спричинять регіонально нерівномірне зміщення поясу тропічних дощів – вузької смуги сильних опадів поблизу екватора. Такий розвиток подій може загрожувати продовольчій безпеці мільярдів людей.

Такі результати дослідження оприлюднили вчені Каліфорнійського університету, пише EurekAlert.

У своєму дослідженні група вчених підкреслила, що не всіх тропіків зміни клімату торкнуться однаково. Наприклад, дощовий пояс рухатиметься на північ у Східній півкулі і на південь у районах Західної півкулі. Згідно з дослідженням, зміщення поясу тропічних дощів на північ над східною частиною Африки та Індійським океаном призведе до подальшого посилення стресового стану на південному сході Африки та Мадагаскару, на додаток до посилення повеней на півдні Індії. Просування на південь поясу дощів над східними частинами Тихого океану та Атлантичного океану спричинить посилення посух у Центральній Америці.

«Наша робота показує, що зміна клімату призведе до переміщення поясу тропічних дощів Землі в протилежних напрямках у двох поздовжніх секторах, які охоплюють майже дві третини земної кулі. Це процес, який матиме каскадний вплив на доступність води та виробництво продуктів харчування у всьому світі», – сказав провідний автор дослідження Антоніос Мамалакіс, докторант кафедри атмосферних наук Державного університету Колорадо.

Співавтор дослідження Джеймс Рендерсон, керівник UCI Ральф Дж. І Керрол М. Цицерон, професор кафедри науки про Землю, пояснив, що зміна клімату призводить до різних рівнів нагрівання атмосфери в Азії та Північній Атлантиці.

«В Азії прогнозоване скорочення викидів аерозолю, танення льодовиків у Гімалаях та втрата снігового покриву в північних районах, спричинені зміною клімату, призведуть до нагрівання атмосфери швидше, ніж в інших регіонах, – сказав він.

Вчений також додав, що ослаблення течії Гольфстріму та глибоководних утворень у Північній Атлантиці, ймовірно, матиме протилежний ефект, спричиняючи зміщення тропічного поясу дощів на південь у Західній півкулі.

Нагадаємо, зміни клімату скорочують чисельність і різноманіття основних запилювачів. Згідно з даними дослідженням, найбільше від змін клімату потерпає сільське господарство. Раніше було названо небезпечний поріг глобального потепління.