Агромаркет

Названо необхідні пункти договору оренди землі

Договор оренди землі, який укладають між собою орендодавець та орендар, має містити певні пункти, без наявності яких буде складно відстоювати в суді власні інтереси.

Про це повідомляє електронний землевпорядник Fieldbi на своїй Фейсбук-сторінці.

Там нагадали, що договір оренди можна укласти щодо:

– земель приватної власності – за згодою орендодавця та особи, яка вправі набувати право оренди на таку земельну ділянку;

– щодо земель державної або комунальної власності – на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування; або на підставі цивільно-правового договору чи в порядку спадкування.

– об’єкт оренди (земельна ділянка, яка має кадастровий номер. У договорі має бути зазначено місцерозташування та розмір ділянки);

– дата укладення договору та термін його дії;

– орендна плата – визначення її розміру та індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду, відповідальності за її несплату.

Також за бажанням сторони можуть додати до істотних умов й інші пункти.

«Якщо в договорі немає хоча б однієї із зазначених істотних умов, то є ризик визнання його неукладеним у судовому порядку», – підкреслили у Fieldbi.

Фахівці електронного землевпорядника зазначили, що земельна ділянка за договором оренди землі вважається переданою орендодавцем орендареві з моменту державної реєстрації права оренди в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Договір набирає чинності з моменту його укладення.

Реєстрація права є у зоні відповідальності орендаря, який, уклавши договір оренди, що набрав чинності за загальним правилом після підписання (якщо сторони не передбачили іншого в договорі), самостійно реєструє своє право та отримує всі повноваження користувача земельної ділянки на підставі договору оренди.

Зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін у письмовій формі шляхом укладення додаткової угоди. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується у судовому порядку.

Нагадаємо, «Агросем» впроваджуватиме інноваційні технології з землевпорядження.