Заморозки на винограді допомагає переносити високий та глибокий штамб
Штамб висотою не менше 40 см, який залягає в ґрунті також на 40 см, починає вегетувати пізніше, і таким чином виноград переживає заморозки з меншими втратами, розповів Андрій Гайдай, засновник розплідника щеплених саджанців винограду ТОВ «Виноград Одеса».
Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи».
«Зелені пагони винограду навесні можуть витримати максимум 0…+1 °С. Вже за –1 °С вони чорніють і замерзають. У кінці квітня — на початку травня 2020 року температура опускалася до –7 °С. Після цього про 50% і більше майбутнього врожаю можна відразу забути», – сказав виноградар.
За словами Андрія Гайдая, щоб перенести кліматичні катаклізми, у саджанця повинен бути певний стандарт.
«Ми рекомендуємо висаджувати рослини зі штамбом не нижче 40 см, які залягають на глибину нижче як 40 см, – зауважив спеціаліст. – Якщо підземний штамб коротший, саджанці, коли навесні посилюється сонце, вегетацію починають раніше. Глибоке коріння починає її пізніше й у такий спосіб не потрапляє під заморозки або переживає їх із меншими втратами».
Він також додав, що є ще один важливий момент.
«Коли вже пройдуть зворотні весняні заморозки, слід затримати бруньку в її розвитку мінімум на два тижні обробленням препаратами, які стримують ранньовесняне зростання», – уточнив Андрій Гайдай.
Читайте також: Експерт розповів про заморозки на овочах і фруктах і назвав головну проблему сезону