Вчені дослідили, як вірус АЧС поширюється на комбікормовому заводі
Вірус африканської чуми свиней (АЧС) може набути широкого поширення в середовищі виробництва кормів, якщо він туди потрапить.
Такого висновку дійшли вчені Канзаського державного університету США, пише Pig Progress.
Вони проводили експеримент із кормом, зараженим вірусом АЧС, на спеціально побудованому комбікормовому млині.
Мазки брали з чотирьох зон:
A. Контактна поверхня корму.
B. Контактна поверхня без корму, але на відстані менше 1 м від корму.
C. Контактна поверхня без подачі корму, але на відстані понад 1 м від корму.
D. Перехідні поверхні – такі, як робоче взуття.
Мазки, зібрані після виготовлення кормів, заражених вірусом АЧС, продемонстрували забруднення усіх згаданих зон.
Вчені зазначають, що після надходження в установку вірус АЧС швидко поширюється і зберігається на поверхнях середовища навіть під час виготовлення наступних партій кормів, не заражених вірусом АЧС.
Проби з перехідних поверхонь (зона D) мали вищу ступінь виявлення вірусу АЧС проти інших поверхонь, що вказує на високий рівень забруднення.
За словами дослідників, зразки, зібрані після трьох циклів виробництва, мали менший рівень виявлення вірусу АЧС, як порівняти із зразками, зібраними відразу після виготовлення партії кормів із вірусом. Це вказує на нижчий рівень забруднення вірусом АЧС у наступних циклах кормовиробництва.
Як повідомлялося, АЧС поширюється стандартно, без втручання людини, зі швидкістю 6-10 км на рік.