У світі зростає попит на мед, – експерт
У деяких країнах підвищений попит на органічну продукцію, зростання інтересу споживачів до підвищення імунітету через пандемію коронавірусу, а подекуди й проблема ожиріння посприяли популяризації меду як замінника цукру. Наприклад, зростання обсягу роздрібних продажів меду в США за останні 5 років становить майже 30%.
Про це розповів експерт Офісу з просування експорту Олексій Грушецький під час вебінару «Експорт меду. Нормативні акти та вимоги законодавства».
За даними ФАО, до топ-10 країн-лідерів у споживанні меду на душу населення у 2019 році увійшли:
- Південно-Африканська Республіка – 9,62 грам/день
- Нова Зеландія – 5,55 грам/день
- Словенія – 4,4 грам/день
- Греція – 4,24 грам/день
- Швейцарія – 3,87 грам/день
- Австрія – 3,62 грам/день
- Туреччина – 3,33 грам/день
- Україна – 3,15 грам/день
- Словаччина – 3,02 грам/день
- Чорногорія – 3,01 грам/день
За словами експерта, показники річних роздрібних продажів органічного меду у країн-лідерів наразі такі: США – $91,8 млн, Франція – $94,8 млн, Німеччина – $97,8 млн, Італія – $39 млн, Велика Британія – $12,9 млн, Фінляндія – $11,3, Швеція – $10,2 млн, Канада – $7,8 млн, Туреччина – $7,5 млн, Нідерланди – $6 млн, Швейцарія – $5,4 млн.
Зокрема, найбільш динамічне середньорічне зростання обсягу роздрібних продажів за останні 5 років продемонстрували: США (+30%), Франція (+12%), Швеція та Фінляндія (по 8% зростання).
Нагадаємо, експорт українського меду досяг абсолютного рекорду.