За два тижні після народження ягнята вдвічі збільшують масу тіла
Відлучення ягнят традиційно відбувається у тримісячному віці, хоча часто буває й у двомісячному чи раніше.
У багатьох країнах із розвинутим вівчарством застосовуються системи раннього відлучення ягнят, зокрема в одно-дводобовому віці (до прикладу, у Великій Британії). При цьому в годівлі ягнят використовують замінники овечого молока, пише журнал The Ukrainian Farmer.
У Австралії ж практикують відлучення у тримісячному віці, у цей період основним кормом для ягнят є материнське молоко.
Встановлено взаємозв’язок молочності маток із плідністю. Так, за 100 днів лактації матка романівської породи овець із одним ягням продукує 97,2 кг молока, з двома – 120 кг, із трьома – 153 кг, а з чотирма – 169 кг. В окремих випадках матки молочних порід можуть продукувати до 350 кг молока за лактацію. Тому важливим у годівлі ягнят раннього віку є повноцінна за енергією і поживними речовинами годівля маток у період кітності, що забезпечує і правильний розвиток плода, і достатнє надходження поживних речовин із молоком матері.
Маркером адекватного живлення ягнят у цей період слугує їхня маса тіла: за два тижні після народження ягнята вдвічі збільшують масу тіла, а середньодобовий приріст становить 200 г і більше (нормальною масою ягнят при народженні вважається 2-2,5 кг).