Агрономія

Аномально тепла погода значно подовжила осінню вегетацію озимих

Протягом першої та початку другої декад листопада в Україні утримувалася дуже тепла як для пізньої осені погода з високою аномалією середньої декадної (2,5-5,6ºС) та середньої добової температури повітря (у найтепліші дні – 3-8 ºС) з опадами різної інтенсивності протягом 1-5 днів та густими туманами.

Про це повідомляє прес-служба Національної академії аграрних наук України.

Середня обласна температура повітря за декаду виявилася в Одеській, Вінницькій, Хмельницькій, Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській, Чернівецькій та Закарпатській областях на 1,0-2,9 °С, на решті території – на 3,2-5,7°С вищою за норму і становила від 4,4 до 9,1°С тепла.

За даними Укргідрометцентру, станом на 10 листопада суми ефективних температур повітря вище +5°С, що накопичилися з початку вересня, перевищували середні багаторічні показники на 205-290°С, і по агрокліматичних зонах становили: у Степу – 650-840°С, за середньої багаторічної норми – 390-550°С; Лісостепу – 565-655°С (320-405°С); на Поліссі – 520-575°С (315-370°С). Для нормального розвитку озимих культур необхідна сума температур 200-300°С від сходів до припинення вегетації.

Дощі, які відмічалися протягом звітного періоду, поповнили запаси продуктивної вологи, особливо у верхніх шарах ґрунту. Так, станом на 8 листопада запасами продуктивної вологи орного шару ґрунту під озимими культурами на окремих площах Харківської, Донецької, Одеської, Миколаївської, окремих районах Кіровоградської, Дніпропетровської, Полтавської та Запорізької областей вони оцінювалися як недостатні (11-20 мм), в окремих районах – незадовільні (менше 10 мм продуктивної вологи).

Запаси продуктивної вологи метрового шару ґрунту під озимими культурами на більшості площ південних, східних, місцями у центральних областях становили переважно 41-70 мм, в Одеській, Донецькій, багатьох районах Луганської, Харківської, Запорізької та Миколаївської областей – 15-30 мм, що у 2-4 рази менше багаторічних показників. У західних, північних та Вінницькій областях запаси вологи становили 80-160 мм і більше.

«Такі погодні умови значно подовжили осінній період вегетації за сприятливого зволоження ґрунту. З огляду на велику кількість пізніх посівів це був надзвичайно сприятливий фактор для покращення фазового розвитку посівів», – зазначають фахівці НААН.