Агрономія

Просо здатне забезпечити врожайність 2,5-3,6 т/га навіть за пізніх строків сівби

Просо здатне забезпечити врожайність 2,5-3,6 т/га навіть за пізніх строків сівби

Завдяки раціональному використанню вологи, просо здатне забезпечити врожайність на рівні 2,5-3,6 т/га навіть за пізніх строків сівби.

Про це повідомив завідувач лабораторії неполивного землеробства Інституту зрошуваного землеробства НААН Анатолій Коваленко в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer.

За його словами, ця культура досить вибаглива до попередників, з яких добрими є зернобобові, озимі зернові, однорічні та багаторічні бобові трави. Погані для нього попередники – просо, сорго, соняшник, ярий ячмінь, суданська трава.

«Найкращим обробітком ґрунту під цю культуру є рання глибока зяблева оранка на глибину 22-23 см як засіб створення оптимальної щільності ґрунту, нагромадження вологи та знешкодження бур’янів», – зазначає Анатолій Коваленко.

Ураховуючи пізні строки сівби обробіток ґрунту складається з ранньовесняного боронування, першої культивації на глибину 8-10 см за появи бур’янів, другої – на 4-5 см перед сівбою.

Глибина висіву насіння коливається від 3 до 8 см, що на практиці дає змогу майже завжди висіяти насіння у вологий після культивації ґрунт.

Нагадаємо, сорго ефективно доповнить сівозміну в умовах дефіциту вологи.