Овочі-Ягоди-Сад

Розумна система зрошення зекономила грушевому господарству 120 тис. грн

Власник 40-гектарної грушевої плантації у Золотоніському районі Черкаської області заощадив близько 120 тис. грн, використавши удвічі менше води, ніж рекомендації каталогів. Інноваційна система зрошення компанії «Евкаліпт-Р» ураховує вологу прикореневого шару, при цьому економить воду та зберігає кисень у ґрунті.

Про це повідомив директор компанії Владислав Разкевич на конференції «Інноваційна іригація. Чи наступить ера відродження» у рамках виставки ІнтерАгро 2020.

Груша найкраще росте на глинистих і суглинних ґрунтах. Однак, вони є досить щільними та в’язкими, не пропускають воду в нижні шари. Окрім того, рослина страждає й через дефіцит кисню. Основна частина коріння, що поглинає вологу розташована далеко від стовбура й агрономи часто роблять помилки, поливають часто і потроху, після дощу або ж за каталожними штампами.

Тому груші потребують грамотного й індивідуального підходу до їх зволоження. Відтак, компанія «Евкаліпт-Р» розробила інноваційну систему зрошення, що визначає точну кількість вологи для будь-якої рослини та дозволяє агроному здійснювати полив натиснувши кнопку у смартфоні.

«Ми досліджуємо місцевість за допомогою показників метеостанцій, встановлених датчиків вологості, вивчення ґрунту конкретного поля. Через кожних 10 см ми бачимо вологість, температуру і кількість солей в ґрунті»,  – зазначає Владислав Разкевич.

За його словами, спеціальні датчики визначають кореневу зону рослини і налаштовують графік поливу таким чином, щоб не пустити вологу нижче кореня та не перелити. 

«Один наш замовник, власник плантації груші, площею 40 га в районі Золотоноші Черкаської області, одразу запровадив нашу систему. Використавши нашу технологію, аграрій витратив вдвічі менше води, ніж показували каталожні норми за ДСТУ. Ми дали 1100 тис. кубів на гектар замість 2280 і зекономили близько 3000 грн на кожному гектарі.» – додає директор компанії.

Читайте також:В Україні зростають площі грушевих садів