Стабільність вітамінів у комбікормі необхідно контролювати
Вітаміни досить чутливі до дії зовнішніх фізичних і хімічних чинників, і тому можуть легко окислюватися під час приготування комбікорму, пише журнал «Наше птахівництво».
Зокрема, тертя, тиск, температура, вологість і час кондиціонування є найважливішими показниками під час грануляції. Тертя і тиск призводять до збільшення руйнування вітамінів.
Час кондиціонування продовжує час окислювально-відновних та інших хімічних реакцій.
Та найагресивнішим процесом для вітамінів є екструзія – через високу температуру (120-150 °C), тиск (30-70 бар) і вологість (30% і більше).
Дуже важливо враховувати стабільність вітамінів на кожному етапі: в чистій формі, преміксі, під час грануляції або екструзії, за зберігання комбікорму тощо для забезпечення оптимального вмісту цих органічних сполук у комбікормі за згодовування сільськогосподарським тваринам і птиці.
Як повідомлялося, озимий ячмінь забезпечує найвищу якість комбікорму.