Сільське господарство є головним джерелом емісії одного з парникових газів, - дослідження
Фермери всього світу використовують усе більшу кількість азотних добрив для підвищення врожайності сільгоспкультур. Втім, синтетичні добрива, як і гній, є головним чинником підвищення в атмосфері рівня одного з парникових газів – закису азоту.
Про це свідчать результати дослідження, здійсненого 57 вченими з 14 країн світу, пише Successful Farming.
За словами співголови дослідження Джозефа Канаделли, результати цього дослідження вимагають повномасштабного переосмислення використання азотних добрив з урахуванням практики сталого виробництва продуктів харчування та зменшення харчових відходів.
«Ці висновки підкреслюють актуальність та можливості зменшити викиди закису азоту у всьому світі, щоб уникнути найгірших наслідків для клімату», – зазначив вченій і додав, що дія закису азоту як парникового газу у 300 разів потужніша, ніж діоксиду вуглецю.
Згідно з даними дослідження, рівень закису азоту в атмосфері зріс на 20% з часів промислової революції, і його викиди прискорилися за останні десятиліття внаслідок людської діяльності. При цьому майже 70% цих викидів із 2007-го по 2016-ий рік спричинені сільськогосподарською діяльністю.
«Домінуючим чинником збільшення рівня закису азоту в атмосфері є сільське господарство, а зростаючий попит на їжу та корми для тварин збільшує глобальні викиди цього газу», – сказав професор Ханцин Тянь з Обернського університету, співкерівник дослідження та директор Міжнародного центру досліджень клімату та глобальних змін.
Найвищі темпи приросту викидів були в країнах, що розвиваються, включаючи Китай, Бразилію та Індію. За останні два десятиліття Європа була єдиним регіоном, який зменшив викиди закису азоту. За різними оцінками, щороку на посівах у всьому світі використовується близько 100 млн тонн азотних добрив. Ще 100 млн тонн азоту виробляється худобою як частина гною, більша частина якого потрапляє на пасовища.