Агрономія

Українські фермери здатні підвищити врожаї завдяки використанню вологи

За умілого використання опадів у формуванні озимої пшениці, на Західній Україні можна отримувати урожай на рівні 9,6-10,4 т/га, в центральній частині збирати по 8-9,6 т/га, а в умовах Одеси — 7,2 т/га (йдеться про середні показники протягом 5-10 років).

У цьому переконаний Володимир Мірненко, бренд-менеджер компанії «Pöttinger-Україна», пише журнал The Ukrainian Farmer.

«Одним із факторів урожайності, є ліміт вологи, — нагадав експерт. — Німецькі колеги навчились максимально її використовувати: якщо з 1 мм опадів вони формують 18-20 кг врожаю, то в Україні — 6-12 кг».

Те ж стосується і втрати вологи при вирощування озимої пшениці: для фермерів Східної Європи вони становлять 20-40%, в українських — на рівні 70-80%.

За умов, схожих на ті, що в Центральній Україні (ґрунти, розмір земельного банку, погодньо-кліматичні умови, кількість опадів — за рік випадає близько 480 мм опадів), німецькі фермери останні три роки стабільно отримують в середньому 4 т/га озимого ріпаку і 8 т/га озимої пшениці.

Поодинокі роки, як це трапилося 2020-го, можуть бути справді критичними і основним лімітуючим фактором врожайності може бути волога, додав пан Володимир.