Тваринництво

Що спричиняє неякісну шкаралупу яйця

Що спричиняє неякісну шкаралупу яйця

Найпоширенішими дефектами яєчної шкаралупи є пошкодження її цілісності, тонка, м’яка та забруднена шкаралупа. Дещо рідше трапляються яйця зі шкаралупою неправильної форми, нетипового кольору та з іншими дефектами.

Часто птиця сама механічно пошкоджує яйця. Також шкаралупа яйця може втрачати товарний вигляд унаслідок ударів об кліткові батареї чи інше обладнання під час збирання, транспортування та сортування.

Причинами низької якості шкаралупи можуть бути дорослий вік птиці, неправильна її годівля, хвороби або висока температура у пташнику.

Дефекти шкаралупи можуть виникати і за низької санітарної культури у пташнику, неправильного застосування або перевищення рекомендованих доз деяких санітарних і ветеринарних препаратів, отруєння птиці тощо.