Що впливає на зменшення спалахів АЧС в Україні, – думка
Другий рік поспіль кількість спалахів африканської чуми свиней (АЧС) в Україні іде на спад.
На це впливає кілька чинників, розповів AgroTimes Володимир Поліщук, координатор web-проєкту «Стоп АЧС» – національний консультант ФАО, ІТ/GIS фахівець, епізоотолог.
«По-перше, наше населення врешті-решт прозріло, і це підтверджують показники, починаючи з минулого року. Власники свиней стали більш обізнаними і пильними щодо біобезпеки власних господарств», – пояснив він.
До того ж, починаючи з 2012 року, в Україні проведена величезна робота щодо заходів із попередження загрози АЧС – як для промислових свиногосподарств, так і для населення.
«По-друге, в Україні вже майже рік як немає голови Держпродспоживслужби та першого його заступника, тому і запитувати по суті нема в кого і відстоювати інтереси служби також», – зазначив Володимир Поліщук.
Він вважає, що Україні доцільно було б попрацювати над вдосконаленням елементів протидії АЧС, скориставшись свіжим досвідом Китаю, що передбачає сегментування ураженого господарства, знищення хворих і контамінованих тварин під контролем ветеринарних фахівців замість тотального знищення всього поголів’я свиней у господарстві.
«Саме для цього і потрібен керівник Держпродспоживслужби як ініціатор позитивних змін, публічних обговорень із власниками свиногосподарств і фахівцями, готовими взяти на озброєння ці зміни і забезпечити надійність і контроль з боку держави», – наголосив експерт.
Нагадаємо, на сьогодні з початку 2020 року в Україні зафіксовано 18 спалахів АЧС, за даними web-проєкту «Стоп АЧС». Для порівняння: за весь 2019 рік – 53, за 2018 рік – 145.
Детальніше про статистику АЧС Володимир Поліщук розмірковує у колонці на AgroTimes.