Українські селекціонери зосередилися на посухостійкості картоплі
Посухостійкість стає головним викликом у селекції картоплі. Крім того, перевагами української картоплі є смак продукції.
Про це повідомляє пресслужба НААН України.
«Виведення сорту займає мінімум 12 років, і за такий довгий період проблеми картоплярства змінюються. Посухостійкість, жаростійкість – сьогодні вектор селекції спрямовано на ці явища. Хвороби, звісно, ніхто не відміняв, та й вони змінюються разом з кліматом. Та сама парша в умовах високих температур і посухи буде більш агресивною», – розповіла Валентина Гордієнко, завідувачка лабораторії генетичних ресурсів Інституту картоплярства НААН.
Сорти Інституту картоплярства всі відрізняються посухостійкістю. Робота ведеться в умовах, коли вологи не вистачає, піщані ґрунти, отже умови створення нових сортів дуже жорсткі.
«Оскільки поливу в нас нема, то відбираємо самі посухостійкі сорти. Тому наш популярний сорт Княгиня дає урожай за будь-яких умов, сорт Мирослава досягає показників понад 100 т/га, з ранніх сортів Скарбниця дає гарні врожаї… Перевага української селекції — смакові якості картоплі, ми на це завжди орієнтуємося. Потім вже йде стійкість до хвороб, ми працюємо саме над тими хворобами, які розповсюджені в нас — фітофтора, парша, тощо. Раси фітофторозу можуть бути іншими в Німеччині та Голландії», – додала Валентина Гордієнко.
Кліматичні зміни та їх домінуючий вплив на картоплярство відзначають і агрономи агрокоманій. Вони акцентують на тому, що є достойні українські сорти картоплі, але наголошують, що Україна без зрошення просто не виживе, навіть північні регіони.
Довідка: Інститут картоплярства НААН створив понад 100 сортів картоплі різних груп стиглості і господарського призначення. До Державного реєстру сортів рослин України занесено 47 сортів селекції інституту.
Читайте також: Від посухи в Польщі найбільше постраждали ягоди та картопля