ТОВ «Нікдарія» очікує перевиробництва спаржі, але закладає нові ділянки
У ТОВ «Нiкардія», що в Житомирській області, вважають, що добре підготувалися до різних варіантів розвитку подій, тож планують збільшувати площі під спаржею – новою для України культурою.
Про це в колонці на AgroTimes повідомив Євген Харлан, директор зі стратегії та розвитку ТОВ «Нікдарія».
«На перший погляд, від спаржі – самі переваги, – зазначив Євген Харлан. – Виробник бачить, що ціна на її тримається висока: 90–100 грн/кг – на недороблену, 190–220 грн/кг – на миту, сортовану й паковану. На товарну продукцію від посадки треба чекати рік: навесні посадив – наступної весни отримав. За умови вартості закладання одного гектара спаржі в $10 тис., окупність становить 2-3 роки. Однак зазвичай виробники не враховують потреби в додаткових інвестиціях: для спаржі критично важливо забезпечити крапельний полив під час вегетації, а після збирання – швидке охолодження. Украй бажано ще й мати лінії для миття й сортування».
Незважаючи на прогнози Євгена Харлана щодо можливого перевиробництва спаржі в Україні в найближчі роки, у «Нікдарії» планують площі під цією культурою збільшувати, бо вважають, що добре підготувалися до будь-якого розвитку подій.
Про збут мають домовленість із майже всіма українськими торговельними мережами, де цього сезону 450-грамові пучки їхнього виробництва продавалися по 100 гривень. Через деякий час, крім зеленої і фіолетової спаржі, вирощуватимуть ще й білу, яка культивується в гребенях під плівкою.
Через особливості погоди, цьогоріч отримали лише ⅓ від прогнозованого. У господарстві сподіваються, що наступного року погода буде більш сприятливою і дасть змогу зібрати більший урожай.
Читайте також: Український ринок спаржі ненасичений, – фермер