Точка зору

Очікуємо перевиробництва спаржі, але закладаємо нові ділянки

Євген Харлан
директор зі стратегії та розвитку ТОВ «Нікдарія»

Наше господарство спеціалізується на вирощувані лохини, площа якої становить понад 100 га. На плантацію спаржі припадає лише 16 гектарів, але це спаржеве поле є найбільшим в Київській і Житомирській областях. 

Вибір другої культури для нас не був випадковим. Виявилося, що на наших землях є місця, вразливі під час весняних і осінніх приморозків. Якщо посадити на них лохину, бруньки щороку зазнаватимуть шкоди, а от спаржа більш витривала, епізодичне зниження температури для неї не критичне. До того ж вона дає найперший у сезоні врожай і, щоб зібрати його, завжди є вільні руки. 

У позаминулому році ми засадили кілька гектарів якісними голландськими саджанцями. Урожайність отримали добру – понад 1 т/га, що навіть краще, ніж обіцяли консультанти. Решту плантації (80% від загальної площі під спаржу) заклали минулого року й очікували на урожай не гірший, але цьогорічна холоднеча і дощі в квітні й травні порушили плани. Спаржа показала урожайність утричі нижчу – 300 кг/га. Вона доволі витривала, проте рушає в активний ріст за температури 10 °С, яка тримається мінімум три доби поспіль. А що ми бачили цього травня? Щотижня траплялася ситуація, коли стовпчик термометра вночі опускався до 4–5 °С, одного разу навіть до нуля, а спаржа – це 90% води. Підмерзаючи, пагони перетворюються на некондиційну продукцію.

Проте погода – це стихія. Вона не повторюється з року в рік. У цілому успіх справи залежить від грамотності самого виробника.

Я прогнозую, що за кілька років в Україні можливе перевиробництво спаржі. Вже є такі аграрії, які планують закладати до 100 гектарів цього овочу.

На перший погляд, від спаржі – самі переваги. Виробник бачить, що ціна на спаржу тримається висока: 90–100 грн/кг – на недороблену, 190–220 грн/кг – на миту, сортовану й паковану. На товарну продукцію від посадки треба чекати рік: навесні посадив – наступної весни отримав. За умови вартості закладання одного гектара спаржі в 10 тисяч доларів, окупність становить два-три роки. Однак зазвичай виробники не враховують потреби в додаткових інвестиціях: для спаржі критично важливо забезпечити крапельний полив під час вегетації, а після збирання – швидке охолодження. Украй бажано ще й мати лінії для миття й сортування. 

В умовах перевиробництва у виграші будуть не ті, хто розраховував на ціну 200 грн/кг, а хто орієнтувався на 100 грн/кг та інвестував у полив, холодильник і доробку.

Про зовнішній ринок при цьому не йдеться. Розраховувати можна лише на внутрішнього споживача. Закордонний ринок і без того перенасичений своєю місцевою продукцією, ще й удвічі дешевшою за українську. 

Незважаючи на прогнози щодо можливого перевиробництва спаржі в Україні в найближчі роки, ми в «Нікдарії» плануємо площі під цією культурою збільшувати. Певність дає нам те, що ми добре підготувалися до будь-якого розвитку подій. Про збут у нас є домовленість із майже всіма українськими торговельними мережами, де цього сезону 450-грамові пучечки їхнього виробництва продавалися по 100 гривень. Через деякий час, крім зеленої і фіолетової спаржі, будемо вирощувати ще й білу, яка культивується в гребенях під плівкою.

До речі, мене часто питають, яким має бути пагін у діаметрі. Це залежить від смаку. Хтось тоненькі пагони вважає делікатесом, хтось – некондицією. Арабам ніжні пагони, невеличкі в діаметрі, смакують більше. Називають вони їх аспарагус бейбі. В Європі, як правило, споживають товстіші пагони – 1–1,5 см. Ми вдома теж споживаємо тонкі пагони, такими вони бувають у перші роки вирощування. Навесні готуємо спаржу часто, бо вона смакує до будь-якої м’ясної, рибної чи грибної страви. Окрім того, що це смачно, спаржа виглядає гарно й апетитно. Після бланшування впродовж двох хвилин в окропі (вода має кипіти) спаржа зберігає колір, особливо, якщо після гарячої води остудити її в холодній. Вишуканого смаку вона набуває, коли мої друзі готують її в карамелізованому сиропі. Коли збираємо пагони на полі, їмо їх просто так, сирими. Для родини трохи спаржі заморожуємо на потім. 

Тоді як традиційно сезон спаржі розпочинається в перших числах травня і триває 50–60 днів, цього року через погодні умови він посунувся на один-два тижні вперед, ще й закінчився раніше. Тож будемо чекати нового сезону врожаю в наступному році.