Ціни на свиней забійних кондицій додали 1%
Для операторів ринку свинини літо розпочалося зі зростання середньоринкової ціни на живець свиней на 1%, як порівняти з кінцем весни, – до 46,2 грн/кг.
Про це повідомили в асоціації «Свинарі України».
Під час попередніх торгів виробники свинини розписали товарні партії на 0,25-1 грн/кг дорожче, ніж тижнем раніше. Тож ціни закупівлі свинини живою вагою у перший тиждень літа коливалися в межах 45-47 грн/кг.
Водночас представники м’ясопереробної галузі мають сумніви, що наступного тижня ціни залишаться на цьому ж рівні. Вони одностайні в думці, що реалізація продукції досить млява, а пропозиція живця свиней – достатня.
Кволі продажі цього тижня змусили окремих операторів перенести попередньо замовлені обсяги на наступний тиждень, а деякі завершають тиждень із більшими перехідними запасами, ніж планували.
З огляду на такі ринкові обставини закупівельники живця свиней передбачають зменшення обсягів заготівлі та, як наслідок, послаблення цін закупівлі наступного тижня.
Окрім цього, на котирування на ринку живця тиснуть несприятливі для пікніків погодні умови, очікуване послаблення реалізації після тривалих святкових вихідних, наявність імпортної сировини.
Та представники м’ясопереробної галузі вважають, що очікуване просідання цін буде не надто сильним – у межах 1-1,5 грн/кг – та нетривалим. Так, вони очікують, що підвищення температури позитивно вплине на споживчі настрої та кінцеву реалізацію охолодженої свинини. Тож уже в третій декаді місяця (перед наступними святковими вихідними) ціни закупівлі мають відновитися.
Водночас сама зміна цін закупівлі не буде значним стимулом для активнішого попиту, який став низькоеластичним до таких коливань. Тому деякі учасники м’ясопереробки висловлюють сподівання на зниження амплітуди цінових коливань улітку.
Як повідомлялося, В’єтнам має намір закупити цього року 100 тис. тонн свинини за кордоном.