Тваринництво

Які чинники перешкоджають проведенню оздоровчих заходів щодо туберкульозу ВРХ

Які чинники перешкоджають проведенню оздоровчих заходів щодо туберкульозу ВРХ

Основою заходів, спрямованих на підтримання епізоотичного благополуччя України з туберкульозу ВРХ, є своєчасне виявлення хворих тварин, негайне вилучення їх зі стада та забій.

Оздоровлення тваринницьких господарств від туберкульозу здійснюють шляхом систематичних алергічних досліджень, вибракування тварин, що позитивно реагують на туберкулін, і поповнення стад здоровим, ізольовано вирощеним або завезеним молодняком, або шляхом повної заміни поголів’я, якщо захворюваність тварин протягом року сягає 15% загального поголів’я.

Своєчасному та якісному проведенню оздоровчих заходів щодо туберкульозу перешкоджають як об’єктивні, так і суб’єктивні чинники. Серед об’єктивних –   насамперед наявність у природі групи так званих атипових мікобактерій, які не спричиняють захворювання на туберкульоз, але сенсибілізують організм тварин до туберкуліну, що своєю чергою призводить до необґрунтованого забою тварин.

Також до цієї групи несприятливих чинників належить стан анергії до туберкуліну (відсутність реакцій у хворої худоби), який спостерігають частіше у корів віком старше восьми років або у виснажених тварин із клінічними проявами туберкульозу. Кількість таких тварин, які є небезпечним джерелом збудника інфекції, може становити 0,2-0,4% по стаду.

Серед суб’єктивних чинників тривалого неблагополуччя та повторних спалахів туберкульозу є незадовільне виконання організаційно-господарських, ветеринарно-санітарних і спеціальних заходів, недостатня ефективність проведених оздоровчих заходів.

Нагадаємо, за даними Держпродспоживслужби, в Україні немає жодного неблагополучного пункту щодо туберкульозу ВРХ.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!