Агрономія

Цинк впливає на стійкість рослини до несприятливих умов та хвороб

Завдяки впливу цинку на стабілізацію дихання рослини в разі зміни температурних умов, підвищується жаро-, посухо- та морозостійкість рослин, уміст білка, стійкість до ураження хворобами. 

Про це йдеться в статті журналу The Ukrainian Farmer.

«Стійкість до різких перепадів температур завдяки цинку визначається тим, що він не піддає дихання рослин коливанням, тому продихи працюють рівномірно, а сама рослина не травмується температурним стресом», наголошує завідувач науково-дослідної лабораторії інноваційних технологій ТОВ «Український науково-практичний центр « Інститут живлення рослин» Марія Августинович.

Науковець нагадує, що без участі цинку в рослині не обходиться чимало фізіологічних процесів. Йдеться про фотосинтез і синтез хлорофілу, окислювально-відновні процеси та синтез амінокислот, органічних кислот, вітамінів, вуглеводневий обмін й обмін фосфору, сірки, ліпідів. В іонній формі цинк впливає на в’язкість цитоплазми.

Уміст цинку в рослинах оптимально має становити 15–60 мг/кг сухої речовини. Велика кількість цинку концентрується в листку, репродуктивних органах і конусах наростання, найбільше — в насінні.

Читайте також: Рухомість цинку залежить від pH ґрунту

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!