Експорт української курятини до ЄС за п’ять років зріс майже вп’ятеро
За останні п’ять років експорт курятини з України до ЄС зріс майже вп’ятеро – з $51,8 млн у 2014 році до $232 млн у 2018 році. В загальній структурі експорту курятини з України частка ЄС становила 46%, повідомляє УКАБ.
Минулого року в товарній структурі експорту найбільшу частку займали частини тушок свіжі або охолоджені – 60% ($138,4 млн) та частини тушок морожені – 33% ($77,4 млн).
Основними споживачами української курятини стали Нідерланди – $110,9 млн (48% від загального експорту курятини до ЄС), Словаччина – $59,9 млн (26%), Німеччина – $32,1 млн (14%).
Як повідомлялося, за 10 місяців 2019 року загальний експорт курятини з України склав $479,7 млн, що на $54,5 млн, або 13%, більше, ніж за аналогічний період минулого року.
Нагадаємо, що 26 листопада Європарламент ратифікував внесення змін до економічної частини Угоди про асоціацію України – ЄС щодо збільшення квот на безмитний експорт м’яса птиці з України до ЄС.
Передбачається збільшення квоти на 50 тис. тонн. На 2019 рік квота становить 18,4 тис. тонн, і до 2021 року має збільшуватися до 20 тис. тонн, за умовами угоди. Враховуючи збільшення квоти, наступного року її обсяг складатиме 69,2 тис. тонн. Фінальний обсяг квоти за підсумками 2021 року становитиме 70 тис. тонн.
Додати коментар